Tweedehandsfietsen
- Fiets kopen of huren
Waarop letten bij de aankoop van een tweedehandsfiets? Waar vind je een goede tweedehandsfiets? Tweedehandsfietsen zijn niet alleen goedkoper, fietsen van de afvalberg behoeden is ook goed voor het milieu. Maar goed materiaal is hoe dan ook belangrijk. Voorkom dat je meer geld uitgeeft aan onderhoud en herstellingen dan je aan een nieuwe fiets zou hebben betaald.
De keuze van de fiets
De fiets die je op het oog hebt mag er dan nog zo goed uitzien, zijn verleden en gebruik blijven grote vraagtekens. Als je een fiets van een particulier wilt kopen, heb je geen enkel verhaal als je er problemen mee krijgt. De garantie van een fiets is immers niet overdraagbaar (enkele zeldzame merken uitgezonderd).
Wie een tweedehandsfiets koopt, neemt dan ook best enkele gevoelige punten van de fiets onder de loep. Denk aan het frame, de lagers, de versnellingen, de wielen, de remmen.
Net als bij de aankoop van een nieuwe fiets is het belangrijk dat je vooraf goed weet wat je nodig hebt. Zo keer je niet met de foute fiets naar huis. Verlies ook voor de hand liggende zaken, zoals grootte en het gewicht, niet uit het oog.
Criteria
Inspecteer de fiets altijd in daglicht of onder een goede lamp.
Herkomst en geschiedenis van de fiets
Ga eerst en vooral na of de fiets niet is gestolen! Is hij gegraveerd, is er een factuur? Werd het frame overschilderd? Zit het gegraveerde nummer verborgen onder stickers? Is de prijs abnormaal laag? Is de fiets te groot of te klein voor de verkoper? Wees dan op je hoede!
Voel je niet gegeneerd om vragen te stellen waarop iedere eigenaar zou kunnen antwoorden: de aankoopprijs, de geschatte kilometertelling van de fiets, de onderhoudsfrequentie, de reden(en) voor de verkoop …
Het frame
Het frame is de hoeksteen van een fiets. Het is het eerste onderdeel waar je op moet letten. Controleer verschillende punten:
- De buizen en lasnaden moeten in goede staat zijn, zonder deuken, barsten of verbuigingen. Twee wielen die mooi op één lijn staan, garanderen dan weer dat het frame niet werd verwrongen. Een vork dat niet op één lijn staat met het voorste deel van het frame kan wijzen op een hevige frontale klap.
- Let op stickers die foutjes kunnen verbergen.
- De staat van de lak, eventuele roest vertellen je iets over de zorg die de eigenaar voor zijn fiets droeg (en over hoe hij werd gestald).
Ga tijdens de inspectie van de fiets met je handen over het frame om foutjes beter op te merken.
De lagers
Ook de staat van de lagers vertelt je veel over de staat van de fiets. Het is belangrijk om systematisch alle bewegende onderdelen op as of kogellager te testen. Dit is erg eenvoudig.
Controleer eerst de richting. Til het voorwiel op en plaats de fiets verticaal, steunend op zijn achterwiel. Hou de rem ingedrukt. Maak verschillende keren achter elkaar een beweging van links naar rechts, zo breed mogelijk. Als je tijdens het draaien van het stuur weerstand voelt, moeten de lagers van het balhoofdstel worden vervangen. Zet de fiets weer neer op twee wielen en rem kort. Er mag geen speling zitten op de stuurinrichting.
Het versnellingssysteem
Let op verschillende elementen:
- De kettingwielen en de ketting: een te grote slijtage van de kettingwielen en de ketting kunnen het budget voor het opknappen van de fiets flink de hoogte in sturen. Controleer dus of deze in goede staat zijn. Verwrongen of gebroken tanden wijzen op grote onderhoudsgebreken. Slijtage van de ketting vertaalt zich dan weer in uitrekking. Plaats de ketting op het grote kettingblad en trek er zachtjes aan. Van zodra je een tandje ziet, is de ketting goed voor de schroothoop.
- De derailleurs: beweeg de derailleurs met je hand en controleer of er niet te veel speling op zit (in dat geval zijn ze aan vervanging toe). Kijk ook eens naar de wieltjes van de achterderailleur (klein wieltje onder de hoek van het frame achteraan). Hun tandjes mogen niet te scherp zijn. Veel olie wijst erop dat de fiets niet regelmatig onderhouden werd.
- Versnellingskabels en -omhulsels: test alle versnellingen met zoveel mogelijk combinaties van bladen en snelheden. Als schakelen tussen de versnellingen moeilijk is, zal je ze moeten vervangen. Weet dat fouten vaak schuilen in de laagste en de hoogste versnellingen. Draai het stuur van links naar rechts. Kleine kraakjes verraden dat de versnellingskabels aan vervanging toe zijn. Controleer ook of de verstellers (shifters) duidelijke inkepingen hebben.
De trapas
Oefen een zijwaartse druk uit op de pedaalkrukken om te controleren op eventuele speling (die soms kan worden aangeschroefd) en laat de pedalen draaien. Die bewegingen moeten soepel zijn. Als dat niet zo is, kan dit wijzen op problemen met de derailleur. Controleer ook hun schroeven. Als de kop is afgerond, wordt demonteren later onmogelijk.
De wielen
Controleer of er spaken ontbreken of beschadigd zijn. Draai de fiets om om te zien of de wielen zijn kromgetrokken. Neem de remblokjes als richtpunt en laat het wiel draaien. Als het wiel tijdens het draaien niet steeds dezelfde afstand tot de blokjes heeft, is het waarschijnlijk kromgetrokken. Kijk ook of de zijkanten van de velgen niet zijn uitgehold.
De wielas mag geen speling hebben. Anders kunnen de wiellagers beschadigd raken. Door langs zij tegen het wiel te drukken, controleer je of het vastzit. In de meeste gevallen volstaat het om het gewoon aan te draaien.
Controleer tot slot de staat van de banden. Barstjes wijzen op grote slijtage en vragen om een vervanging van de banden.
Remmen
Controleer de slijtage van de remblokjes. De groeven moeten duidelijk zijn. Controleer ook of alle remkabels en -mantels in goede staat zijn. Trek aan de remhendel om te zien hoe soepel deze is. De mantels mogen niet versleten of roestig zijn.
Schijfremmen? Controleer dan of er geen lucht in het circuit zit (sponsachtige remhendel), of de bekleding van de remplaatjes dik genoeg is (meer dan twee millimeter), en of de schijf niet kromgetrokken is.
De randonderdelen
Overloop tot slot de randonderdelen van de fiets.
- Het zadel: gaatjes, geplooid, vastgeroeste zadelstang?
- De handvatten: versleten, draaien rond op de stuurstang?
- De stuurpen: vastgeroest?
- Het spatbord: geplooid, kapot, …?
- De lichten: kapotte dynamo, geknapte kabel, …?
- De kettingkast: gebarsten, kapot, foetsie?
Laatste tips
- Aarzel niet om langs te komen bij Pro Velo om advies te vragen voor je een fiets aankoopt.
- Denk eraan: een goedkope tweedehands fiets heeft later dikwijls duurdere reparaties nodig.
- De batterij van een elektrische fiets verliest elk jaar capaciteit, ook als hij niet gebruikt wordt.
- Kies een merk dat door een fietsenwinkel in je buurt verkocht wordt, zodat je later gemakkelijk specifieke onderdelen kan vinden.
- Laat een verkoopcertificaat invullen.
Waar koop je een tweedehandsfiets?
Fietsverenigingen
Sommige fietsverenigingen verkopen van af en toe (of het hele jaar door) tweedehandsfietsen, zoals Cyclo in Brussel en Calidipôles in Luik.
Internetsites
Veel websites publiceren advertenties met fietsen of losse onderdelen:
- https://www.becycled.be/nl/
- https://www.123velo.be/
- http://www.facebook.com
- https://www.2ememain.be/l/velos-velomoteurs/
Maar wees toch maar voorzichtig tijdens je aankoop. Verbind je tot niks zonder de fiets eerst te hebben gezien en getest.