Vrouwelijke fietsers aan het woord
In deze reeks video’s vertellen verschillende Belgische vrouwen, met verschillende achtergronden maar allemaal dagelijkse fietsers, over en delen ze hun ervaringen met fietsen.
Op 8 maart 2021, de Internationale Vrouwendag, lanceerde Pro Velo de campagne Dames, fiets! Het doel: vrouwen aanmoedigen om in het zadel te springen, door hen begeleiding en praktische oplossingen aan te reiken, obstakels weg te nemen en van de fiets te bron van energie en symbool van emancipatie te maken.
Hoewel het aantal fietsers in de straten van Brussel blijft stijgen, blijkt uit de resultaten van het Fietsobservatorium 2019 dat 63,9% van de fietsers mannen waren, tegenover slechts 36,1% vrouwen!
Naar aanleiding van deze vaststelling publiceerde Pro Velo in september 2020 de resultaten van een grote enquête bij Brusselse vrouwen in opdracht van Brussel Mobiliteit, en startte in 2021 de sensibiliseringscampagne Dames, fiets!
Vrouwen die zich niet met de fiets verplaatsen, geven als reden vooral de angst voor risico’s en gevaren, de onveiligheid op de weg, het gebrek aan infrastructuur en aan comfort, terwijl vrouwen die regelmatig fietsen eerder de afstand en het terrein, kinderen of zware lasten, kleding of het weer als obstakels ervaren.
Vrouwen op de fiets worden vaak ervaren als ‘moedig’, terwijl mannen op de fiets een doodnormale zaak is.
Vrouwen op de fiets in Brussel – Pro Velo, 2020
Delen van ervaringen, getuigenissen van vrouwelijke fietsers, artikelen en advies:
In deze reeks video’s vertellen verschillende Belgische vrouwen, met verschillende achtergronden maar allemaal dagelijkse fietsers, over en delen ze hun ervaringen met fietsen.
Delen van ervaringen, getuigenissen van vrouwelijke fietsers, adviezen en artikelen: dames, fiets!
Dans cette série de vidéos plusieurs femmes belges, d’horizons différents mais toutes cyclistes au quotidien, témoignent et partagent leurs expériences du vélo.
Fanny is een vakvrouw, een “slotenmaker op de fiets”. Maak kennis met deze jonge vrouw, met een passie voor haar werk en de fiets!
Enkele jaren geleden volgden beide dames het DyNAMO-programma voor professionele inschakeling. Zij kozen voor fietsmecanicien, liepen stage in de fietsateliers van CyCLO en werken nu allebei in een fietspunt. Ontmoet Margueritte en Fabienne van CyCLO!
Je zal zien dat je net zo goed in een jurk als in een broek op de fiets kan springen en dat het niet uitmaakt of je nu sneakers of hoge hakken draagt.
Van de Verenigde Staten tot Egypte – en dus ook in Brussel – zien we steeds vaker initiatieven zoals kritische massa’s en fietsateliers voor mannen en vrouwen. De fiets ontpopt zich als het nieuwe symbool van feminisme.
Gouden tijden voor vrouwen op de fiets.
De stad overspoelen met fietsen, de openbare ruimte innemen door de kracht van het aantal en je stem laten horen: het stalen ros is een formidabel instrument om een vuist te ballen! Van de “Kritische massa’s” tot de “Cyclonudista”, een kort overzicht van de strijd vanop de fiets.