Tips voor je eerste fietsreis

  • Toerisme en vrije tijd

Van plan om je eerste fietsreis te maken? Stel jezelf dan enkele vragen voor je aan je avontuur begint, het zal je helpen om je uitrusting te kiezen en je route uit te stippelen.

Waarom ga je op reis?

Om je leven te veranderen, een uitdaging aan te gaan, pauze in te lassen, jezelf te testen, bij je gezin te zijn, anderen te ontmoeten of jezelf terug te vinden. Of omwille van een minimalistische logica, rebellie tegen comfort of ecologisch doel. Het is belangrijk je af te vragen waarom je de deur achter je dichttrekt. Als je er een filosofisch, geografisch of prestatiedoel aan koppelt, zorg je voor een drijvende kracht op je pad en een reddingslijn bij een flinke tegenslag. Het zal je beletten om op te geven en de kracht geven om door te gaan. Het zorgt ervoor dat je duidelijke mijlpalen kunt stellen en je acties kan prioriteren. Door na te denken over de reden van een lange reis, kan je de reis legitimeren en je mentaal wapenen tegen vele gevaren!

Waarheen en wanneer vertrek je?

Als het je eerste reis is, is het verstandig om een relatief “eenvoudig” uitstapje te overwegen (een weekje met redelijke hoogteverschillen op de meeste klassieke Europese fietsroutes, bijvoorbeeld) en daar wat autonomie of hindernissen aan toe te voegen in plaats van onmiddellijk te kiezen voor een zenuwslopende route waar je stalen spieren voor nodig hebt, en waarbij je hopeloos probeert wat comfort te zoeken. Veel “complexe” fietstochten vereisen een goede voorbereiding en deskundig advies. Zonder zorgvuldige voorbereiding is een erg veeleisende bestemming eigenlijk niet aan de orde. Het is ook absoluut noodzakelijk om het heersende klimaat en de klimatologische extremen te kennen van de geografische gebieden die je wil doorkruisen. Zorg er ook van dat je weet welk type wind er gewoonlijk waait. Voor veel fietsreizigers is de wind de grootste klimatologische uitdaging waar ze mee worden geconfronteerd. Surf eerst eens naar de website voyageforum.com om een idee te krijgen over specifieke geografische gebieden op basis van de meningen van reizigers. Wil je iets meer in detail gaan, dan kan je een gedetailleerde analyse van de klimaattypes vinden op de website weatherspark.com.

Je hoeft niet naar het einde van de wereld te fietsen om een andere omgeving te vinden. Een eerste lange reis door Europa in de zomer is al behoorlijk avontuurlijk. We zien ook dat de meeste langeafstandsreizigers eerst op vertrouwd terrein rondreizen en hun reizen na verloop van tijd en naarmate ze meer ervaring hebben complexer maken.

Waarom trek je er niet eerst eens enkele dagen op uit ter voorbereiding? Zo kan je in actie komen en aan den lijve ondervinden welke problemen je uitrusting je geeft, de eerste fysieke pijn voelen, je basisbehoeften ontdekken, je angsten, grenzen en sterktes leren kennen.

Neem deel aan de Bike Travel Day, waar je onder begeleiding van Pro Velo-experts en onze partner Bike-Packer een fietsreis in al zijn vormen kan beleven, proeven en trappen. Je krijgt er een workshop over fietsmechanica, materiaal en bagage, nabootsingen van reële situaties, ontmoeting met ervaren reizigers, praktisch en technisch advies, enz.

Ontdek de Europese fietsroutes

Hoe stippel je je route uit?

Stippel je route op voorhand digitaal of op een kaart uit. Het is natuurlijk handig als je een kaart kan lezen, de legende en de schaal kent, begrijpt wat een gpx (digitale route) is en kan inschatten welke inspanning overeenkomt met een totaal positief hoogteverschil over een traject. Je kan ook al op voorhand inplannen waar je zeker en vast halte wil houden tijdens je reis.

Het leukste is zonder twijfel om de route onderweg uit te stippelen, maar dat vergt behoorlijk wat flexibiliteit. Vergeet niet dat je doestellingen, je lichamelijke conditie en je kennis grotendeels zullen evolueren naarmate je ervaring opdoet tijdens de reis en andere mensen ontmoet.

Alles over routes en kaarten

Je kan beginnen met etappes van ongeveer vijftig kilometer (alleen) en iets minder als je met het gezin op stap gaat om een idee te krijgen van de inspanning tijdens de eerste dagen. Later kan je dan geleidelijk aan wat meer kilometers afleggen. Denk er altijd aan om willekeurige “rustdagen” in te plannen. Minstens één dag per week lijkt redelijk om je totale afstand op schema te houden.

Voorzie ook altijd eenvoudigere (of meer complexe) reisroutes om je reis te laten evolueren in functie van hoe je je onderweg voelt.

In de rubriek Logies lees je hoe je de overnachtingen tijdens de reis kan regelen.

Labels & logies

Goed om weten

Spreek niet te veel af tijdens je reis (met vrienden, hotelverblijf, campingplaats of andere) op een precieze tijd en datum, want dat is niet echt de bedoeling van een fietsreis!

Wat heb je zelf nodig?

Onze rubriek Uitrusting geeft je een idee van wat je allemaal zou kunnen meenemen, maar we hebben allemaal onze eigen dwingende behoeften, die heel individueel zijn. Waar het voor de ene reiziger ondenkbaar is om een dag zonder gereedschap op stap te gaan om eventuele euvels op te lossen, zal de andere liever een goed boek, een talisman, of zijn favoriete gevriesdroogde maaltijd meenemen (zie getuigenissen van reizigers)! Geen van deze reizigers heeft de juiste of de verkeerde uitrusting. Het komt er altijd op aan om zichzelf vóór het vertrek goed en echt te kennen en te kiezen voor wat je echt nodig hebt, zonder iets uit te sluiten of ‘uit principe’ te doen. De reis zelf zal uitwijzen wat echt nodig is (objectief of subjectief) en vergeet niet dat je onderweg meestal de spullen zal vinden die je mist en dat je overtollige spullen gemakkelijk per post kan opsturen of gewoon kan wegschenken, in een kringlooplogica voor reizigers!

Uitrusting

Opmerking van een reiziger

Mijn eerste lange fietsreis was van Midden-Duitsland naar Lille, hartje winter met veel sneeuw en erg koud weer. Ik was zeer slecht uitgerust en ik merkte al snel dat ik het te koud had tijdens het fietsen, bovendien was ik vertrokken met een rugzak die mijn rug echt martelde en de fiets zelf was helemaal niet geschikt om in de sneeuw te rijden. Ik merkte ook dat de schaal van mijn landkaarten me niet echt de optie gaf om van de hoofdwegen af te gaan, waardoor ik erg vaak door druk verkeer moest. Toen ik eindelijk in Lille aankwam, was ik helemaal uitgeput met ontzettend veel pijn in mijn knieën. Uiteindelijk heb ik niet ten volle kunnen genieten van deze 7- of 8-daagse reis, omdat ik gewoonweg niet goed voorbereid was!

Opmerking van een reiziger