Aangepaste fietsen: actieve mobiliteit voor iedereen

  • Fiets kopen of huren

Velen van ons kampen met gezondheidsproblemen die onze mobiliteit beperken, al dan niet tijdelijk (ongeluk, invaliditeit, ouderdom, enz.). En dan zijn we vaak geneigd om de fiets op stal te zetten. Maar fietsen is goed voor je gezondheid, verhoogt de moraal en stelt je in staat om onafhankelijk te zijn voor je verplaatsingen. Hier is een kort overzicht van aangepaste fietsen in België (te koop of te huur).

Verschillende modellen

Er zijn allerlei soorten fietsen, aangepast aan ieders behoeften en gebruik.

Lage instapfiets

Je been over het kader van een fiets zwieren, kan soms erg moeilijk zijn als je gewrichtspijn, een heupprothese of iets dergelijks hebt. Daarom bieden sommige Nederlandse merken aangepaste fietsen aan met “een zeer lage instap”. Dit betekent dat het frame van de fiets aangepast is aan je bewegingsbereik.

Tandem

De tandem is perfect om veilig met z’n tweeën te fietsen. Deze fiets heeft twee zitplaatsen, eentje vooraan en een achteraan. Als je met een tandemfiets rijdt, dan is het belangrijk om de hoogte van de zadels in te stellen.

Een iets minder bekende versie is de duofiets, waarin de twee passagiers naast elkaar zitten. Deze opstelling is nog veiliger.

Rolstoelfietsen

 

Rolstoelfietsen, ook wel stoelfietsen of rolstoeltransportfietsen genoemd, worden gebruikt om iemand te vervoeren die in een rolstoel zit. Deze fietsen hebben een zitje voorop of de rolstoel wordt met een plateau aan de voorkant van de fiets vastgemaakt.

Er bestaan diverse oplossingen om een aangepaste fiets met een rolstoel te combineren:

  • Duwfiets: een duwfiets die aan de achterkant van de meeste rolstoelen bevestigd wordt. Voor dit systeem moet de rolstoel voorzien zijn van een remhendel aan de duwhandvatten.
  • Driewieler met platform en oprijplaat: om de rolstoel op het platform van de driewieler te plaatsen, klap je de oprijplaten uit. Hij is voorzien van drie remmen voor extra veiligheid en als je voor de elektrischeversie kiest, kan je ook gemakkelijk bergop.

Driewieler

De klassieke driewieler is een fiets met twee wielen achter en een vooraan, waarbij je boven de trapas zit. De driewieler heeft ook een variant met verlaagd frame, wat een lage ruime instap biedt en een andere zitpositie. Je zit dus niet boven de trapas maar er iets achter, waardoor de zitpositie iets lager is.

Riksja-Fietsen

Met een riskja-fiets rijdt een begeleider mee met een of twee mensen die voorin naast elkaar in een kuip zitten. De bestuurder zit achter de kuip en heeft op deze manier overzicht op de weg, maar ook op de passagiers. Deze staat ook bekend als fietstaxi of tuk-tuk, een licht vervoermiddel dat wereldwijd erg populair is, zoals in Thailand, en als alternatief wordt gebruikt voor de duurdere en minder gebruikelijke autotaxi.

Accessorie: het HCP-Stuur

Aangepaste fietsen kunnen tussen 3.000 en 4.000 euro kosten, wat toch een stevig prijskaartje is! Daarom vond de Fransman Henri-Claude Poisson in 2000 een goedkoop en zeer degelijk hulpmiddel uit: het HCP-stuur, met dit accessoire kan je een fiets combineren met een rolstoel. Vandaag zijn er al meer dan 500 HCP-sturen gemaakt in Frankrijk, Zwitserland en België. Het HCP-stuur is geschikt voor een mountainbike of VTC en kan aan alle rolstoelbreedtes aangepast worden.

Guidon HCP

Meer info

Aangepaste fietsen te huur

Je kan in België zowat overal dergelijke fietsen huren voor je plezier of om die vóór een eventuele aankoop even uit te proberen! Hier is een kleine selectie.

Oostende

De Stad Oostende biedt verschillende fietsen aan die aangepast zijn aan motorische en zintuiglijke handicaps, zodat alle toeristen kunnen genieten van de frisse zeelucht.

Meer info

Nijvel

Bij AccessAndGo-ABP kan je vijf verschillende aangepaste fietsen voor mensen in een rolstoel of met loopmoeilijkheden uitproberen.

Meer info

Luik

De Bi-dule is een soort tandemfiets met een rolstoel vooraan. De rolstoel kan gedemonteerd worden om in een kofferbak te worden vervoerd. De Bi-dule is volledig opvouwbaar en kan gedemonteerd worden. De fiets en de stoel kunnen van elkaar gescheiden worden met een sleutel van 10 en afzonderlijk gebruikt worden.

Meer info

Het project fietsen zonder leeftijd

Het idee is eenvoudig: mensen die niet meer zelfstandig zijn, ritjes aanbieden op een riksja-fiets (ook wel driewieler of tuk-tuk genoemd) of een andere aangepaste fiets, in de open lucht en in alle veiligheid. Het project, dat in 2021 in Kopenhagen ontstond, is intussen actief in 50 landen met meer dan 3.000 riksja-fietsen, meer dan 33.000 opgeleide bestuurders en meer dan 6 miljoen km per jaar!

In Brussel loopt het project “Fietsen Zonder Leeftijd” in de gemeenten Oudergem, Stad Brussel, Evere, Jette, Sint-Joost, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe, en in heel Wallonië.

Goed om weten

de Brusselse club “Cyclone A” voor visueel gehandicapten biedt groepsfietstochten op tandems aan.