Goederen vervoeren met de fiets

  • Samenleving en levensstijl

Je hebt ze waarschijnlijk allemaal wel al eens gezien: bakfietsen, die fietsen met een grote bak tussen het stuur en het voorwiel die allerlei spullen vervoeren.

Met fietslogistiek wordt het hele scala aan oplossingen bedoeld om spullen met de fiets te vervoeren en af te leveren. Of het nu gaat om een fiets, een bakfiets, een tweewieler, een triporteur, een driewieler, een vierwieler of zelfs een fietskar, we zien ze steeds vaker in onze steden! Hier is een korte blik op de voordelen en de spelers in de fietslogistiek in België.

Voordelen

  • Heel snel om je te verplaatsen: met een bakfiets ben je 60% sneller in de stad dan met een vrachtwagen. Bakfietsen zijn wendbaar en kunnen zich gemakkelijk een weg banen door het verkeer.
  • Een niet-vervuilend vervoermiddel: een bakfiets is ideaal om binnen te rijden in lage-emissiezones (zoals de lage-emissiezone in Brussel). Ze helpen de CO2-uitstoot te bestrijden. De enige duurzame oplossing om de laatste kilometers, die de meeste koolstof uitstoten, CO2-vrij te maken.
  • Een vervoermiddel dat de verkeersopstoppingen in steden verlicht, omdat een fiets minder ruimte inneemt dan een vrachtwagen of een auto, en slechts een zeer kleine parkeerplaats nodig heeft. En dankzij de e-commerce zit aantal leveringen in de lift.
  • Stille transportwijze, die geen lawaai maakt (in tegenstelling tot auto’s of vrachtwagens).
  • Goedkoper transportmiddel: geen brandstof nodig, goedkopere verzekering, lagere aankoopprijs voor nieuwe voertuigen, enz.

Nadeel

Een bakfiets is natuurlijk kleiner dan een vrachtwagen, dus er kunnen niet zoveel spullen in. Daarom moet er opnieuw worden nagedacht over opslag- en sorteerruimtes, bijvoorbeeld met microhubs in stadscentra en bakfietsen die vanaf deze punten in een hub-and-spoke patroon werken.

Voorbeelden van Belgische fietslogistieke bedrijven

Tegen deze achtergrond zijn er in België een aantal bedrijven ontstaan die fietsbezorgdiensten aanbieden aan bedrijven en particulieren.

Brussel

Urbike bijvoorbeeld vervoert pakjes, droge, verse of temperatuurgecontroleerde voedingsproducten, geneesmiddelen, bloemen, enz. De bakfiets en fietskar kunnen tot 180 kg goederen vervoeren, met een volume van 1 tot 2 m³.

Brussel

Wallonië

In Wallonië bieden vijf bedrijven dit soort licht stedelijk vervoer aan:

Wallonië