Sociale en circulaire economie
De mens vóór winst
Pro Velo, een innovatieve speler in de sociale en circulaire economie binnen de fietssector
Onze middelen herinvesteren in onze visie op de samenleving
Dankzij de financiële steun van de overheid kan de vereniging diensten van algemeen nut leveren en projecten ontwikkelen die een directe impact hebben op de samenleving. We bieden programma’s aan om mensen bewust te maken en kennis te delen over duurzame mobiliteit, gericht op een breed publiek. Wij besteden bijzondere aandacht aan inclusiviteit om fietsen toegankelijk te maken voor iedereen.
Daarnaast haalt de vereniging een deel van haar inkomsten uit commerciële activiteiten, zoals fietsverhuur, rondleidingen, reparatiediensten en de verkoop van accessoires en zowel nieuwe als tweedehands fietsen. Getrouw aan de principes van de sociale economie, worden deze opbrengsten volledig opnieuw geïnvesteerd in ons maatschappelijk project, met als doel de levenskwaliteit van de burgers te verbeteren en bij te dragen aan een eerlijkere en duurzamere samenleving.
Circulariteit bij Pro Velo
Onze mechanische activiteit is weliswaar niet erg winstgevend, maar ondersteunt de circulaire economie: een pijler van de sociale economie. Door fietsen te onderhouden en op te knappen, verlengen we hun levensduur, verminderen we de hoeveelheid afval en ontwikkelen we een assortiment tweedehandsfietsen van hoge kwaliteit.
Het CycleCare+ programma, gelanceerd in Luik in juni 2024 met de steun van de Waalse “Go Circular” projectoproep, stelt klanten in staat om een nieuwe of premium tweedehandsfiets te kopen met een inruilgarantie tot 9 jaar na aankoop, op voorwaarde dat ze een onderhoudsschema volgen.
De fietsen die we terugkrijgen, worden volledig opgeknapt en toegevoegd aan ons aanbod van premium tweedehandsfietsen, waardoor we kwaliteitsfietsen voor een breder publiek beschikbaar maken. Fietsen die niet langer bruikbaar zijn, worden door onze geschoolde monteurs uit elkaar gehaald, zodat de onderdelen gerecycleerd of hergebruikt kunnen worden. Op deze manier verkleinen we de afvalberg die voortkomt uit onze activiteiten.
Plaatselijke werkgelegenheid
Het creëren van lokale werkgelegenheid staat centraal in onze activiteiten. De werkplaatsen van Pro Velo doen meer dan alleen fietsen repareren; ze dienen ook als opleidingscentra voor jongeren en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en versterken zo de sociale integratie.
Pro Velo is geaccrediteerd door het opleidingscentrum IFAPME om stagiairs een alternerende opleiding te geven als onderdeel van hun opleiding tot fietshandelaar.
We werken ook samen met het programma “Service Citoyen”, dat jongeren tussen 18 en 25 jaar de kans geeft om gedurende 6 maanden deel te nemen aan een gemeenschapsproject naar keuze.
Sinds april 2023 leidt onze Luikse werkplaats stagiairs op in het nieuwe programma voor socioprofessionele integratie in de fietstechniek dat in samenwerking met Step Métiers werd ontwikkeld.
Pro Velo x RESSOURCES: cross interview
Onze reparatieservice zet aan tot nadenken over afvalbeheer, recycling en de opleiding van monteurs. Pro Velo is er trots op deel uit te maken van het RESSOURCES netwerk om samen te werken met andere spelers in de sociale en circulaire economie.