Mijn multimodaliteit & intermodaliteit opties
Ontdek hier verschillende manieren om multimodaliteit en intermodaliteit in heel België te ervaren:
Multimodaliteit: station-based of free-floating fietsen, scooters en steps
De fiets combineren met het openbare vervoer is de meest efficiënte manier om de mobiliteit in de stad te verbeteren!
In België is de metro enkel beschikbaar in Brussel, die wordt bestuurd door de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB). Je mag je fiets onder bepaalde voorwaarden meenemen op de metro:
Je mag je fiets onder enkele voorwaarden meenemen in een MIVB-tram:
Fietsen mogen niet mee op de bussen van de MIVB!
Wil je een traject combineren met de fiets, waarbij je die op een veilige plek stalt en verder reist met het openbare vervoer of te voet? Dat kan nu in het centrum van Brussel bij het Beursstation (binnenkort ook bij De Brouckère). Cycloparking heeft daar een enorme beveiligde fietsenstalling geïnstalleerd, die 24/7 toegankelijk is via een jaarabonnement (€ 15/jaar tegen 2024 voor een klassieke fiets en € 30/jaar voor een bakfiets). Cycloparking bekijkt momenteel de mogelijkheid om een uurtarief zonder abonnement aan te bieden.
Naast het Beursstation biedt Cycloparking meer dan 8.000 beveiligde plaatsen aan in Brussel voor een kort verblijf tegen betaalbare uurtarieven.
Heb je geen fiets, maar spreekt het idee je wel aan om van het ene vervoermiddel op het andere te springen en al trappend je traject voort te zetten? Dankzij de samenwerking tussen de MIVB en Villo! heeft iedereen met een eigen MOBIB-kaart in slechts enkele minuten toegang tot de deelfietsen van Villo!
In Wallonië biedt de TEC drie oplossingen om de fiets te combineren met de bus.
Is je halte te ver om erheen te wandelen? Spring dan met een gerust hart op de fiets. In samenwerking met Wallonie Cyclable maken de TEC en de partnergemeenten Eghezée, Incourt, Jodoigne, Perwez en Mettet het mogelijk om op twee wielen naar je Express-lijnen te trappen:
>> Met de Expresslijnen E1 en E82 fiets je naar je bushalte dankzij:
Download je fietsroutes:
GEMEENTE |
ROUTE |
VERVOERSLIJNEN |
|
E82 |
|
|
E1-E82 |
|
|
E1-E82 |
|
|
E1-E82 |
Veilige fietsenstallingen in het busstation van Waver: naast de gratis fietsenstallingen biedt de TEC je nu ook de mogelijkheid om gesloten, volledig beveiligde fietsenstallingen te huren in het station van Waver, tegen het tarief dat jou het beste uitkomt (per dag/per maand/per jaar).
Op de bussen en trams van De Lijn mag je je plooifiets gratis meenemen, als de capaciteit het toelaat. Andere fietsen zijn niet toegestaan. Elke halte van De Lijn heeft een aantal fietsenstallingen om je fiets te parkeren als je wil overstappen. Als de bus neemt aan of in de buurt van een treinstation, dan kan je je fiets daar stallen of in een beveiligde fietsenstalling die je bij sommige stations in België vindt.
Op de “Kusttram” tussen Knokke en De Panne zijn alle fietsen toegestaan buiten de spitsuren, met een maximale capaciteit van twee fietsen aan boord! Wil je met je fiets op de Kusttram, dan heb je wel een fietsticket nodig. Dit ticket is enkel geldig voor je fiets.
Ontdek hier verschillende manieren om multimodaliteit en intermodaliteit in heel België te ervaren:
Multimodaliteit: station-based of free-floating fietsen, scooters en steps
Multimodaliteit betekent “de keuze hebben tussen verschillende vervoermiddelen om je van punt A naar punt B te verplaatsen” (bron: velco). Multimodaliteit is echter niet hetzelfde als intermodaliteit, wat dan weer betekent dat je verschillende vervoersmiddelen combineert op eenzelfde traject. Je haalt dus voordeel uit de complementariteit van verschillende vervoersmiddelen en hun respectieve voordelen (bron).
Bij Pro Velo zijn we niet alleen voorstander van de fiets. Voor de meesten onder ons is het onmogelijk om zich enkel met de fiets te verplaatsen, dus doen we ook een beroep op andere vervoerswijzen: de trein, bus, step, te voet, taxi, auto, autodelen, enz. Of het nu is om naar het werk te gaan, boodschappen te doen of op vakantie te gaan.
Uit een BEMOB-enquête in 2021 blijkt dat het aandeel multimodaliteit in het woon-werkverkeer 11% bedraagt. Het zijn vooral pendelaars die het openbaar vervoer als belangrijkste vervoerswijze gebruiken en kiezen voor multimodaliteit op hun woon-werktraject (58% tegenover 2% van de pendelaars die met de auto gaan) (bron: Nationale Arbeidsraad).