Multimodaliteit: de fiets & trein combineren

  • Fietsen en werk
  • Samenleving en levensstijl
  • Toerisme en vrije tijd

Voor pendelaars van wie de werkplek te ver weg ligt om het hele traject met de fiets af te leggen, kan je dankzij de NMBS trein en fiets combineren. Deze oplossing is al populair bij veel pendelaars.

Ik neem mijn fiets mee op de trein

Nuttige informatie:

  • Je plooifiets mag gratis mee op de trein! (je moet die wel opvouwen voor het instappen en onder de stoel plaatsen).
  • Voor alle andere soorten fietsen betaal je een “fietstoeslag” (€ 4/rit in 2024).
  • Fietsen (al dan niet elektrisch) en fietsen met fietskarren (losgekoppeld) moeten geplaatst worden in de ruimtes die daarvoor bestemd zijn.
  • Vergeet niet om bij de treinbegeleider na te vragen of er nog fietsplaatsen beschikbaar zijn en waar je je fiets kan plaatsen.

Tip: plan je reis met BikeOnTrain

Gebruik de BikeOnTrain-reisplanner die speciaal ontworpen is voor fietsen om de beste route te kiezen om met je fiets op de trein te reizen. In slechts enkele klikken zie je:

  • de toegang tot het perron (roltrap, trap met fietsgoot);
  • de toegankelijkheid van de trein en of je bij het instappen hulp van een begeleider nodig hebt;
  • het aantal fietsplaatsen in de trein(en).

Plan je reis met BikeOnTrain

Nieuw in 2024: bekijk de treinsamenstelling via de NMBS-app!

Sinds juli 2024 kan je in de NMBS-app bekijken waar de eersteklasrijtuigen of het fietsrijtuig zich bevinden, of de trein airconditioning of stopcontacten heeft en hoeveel wagons de trein heeft, nog voor hij aankomt op het perron.

Nuttige informatie:

Ik laat mijn fiets in het station

Fiets je naar het station, maar hoef je die niet mee te nemen op de trein? Alle NMBS-stations in België beschikken over gratis fietsenstallingen, behalve Flemalle-Grande, Forchies, Haute-Flone, Houraing, Le Campinaire, Marchienne-Zone en Pont-à-Celles.

Wil je een abonnement nemen voor een beveiligde fietsenstalling? Lees hier alles over beveiligde fietsenstallingen.

Heb je geen fiets? Dan heb je hier alvast enkele opties:

  • Huur een Blue-Bike in het station. Deze blauwe fietsen staan voor je klaar in 94 Belgische stations.
  • Huur een fiets in de buurt van een NMBS-station. Hier is een lijst met adressen.
Ik laat mijn fiets in het station

Repareer je fiets bij de fietsherstelzuilen van de NMBS

Als onderdeel van haar multimodale strategie rustte de NMBS al enkele van haar fietsenstallingen uit met fietsherstelzuilen voorzien van een pomp en verschillende gereedschappen voor eenvoudige fietsreparaties.

De NMBS wil van haar stations intermodale knooppunten maken waar passagiers gemakkelijk kunnen overstappen van het ene vervoermiddel op het andere. Dergelijke fietsherstelzuilen vind je al in de stations van Duffel en Enghien.

In het najaar van 2024 zullen er meer fietsherstelzuilen worden geïnstalleerd in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Ontdek de fietsherstelzuilen in de stations

Multimodaliteit betekent flexibiliteit!

Multimodaliteit betekent “de keuze hebben tussen verschillende vervoermiddelen om je van punt A naar punt B te verplaatsen” (bron: velco). Multimodaliteit is echter niet hetzelfde als intermodaliteit, wat dan weer betekent dat je verschillende vervoersmiddelen combineert op eenzelfde traject. Je haalt dus voordeel uit de complementariteit van verschillende vervoersmiddelen en hun respectieve voordelen (bron).

Bij Pro Velo zijn we niet alleen voorstander van de fiets. Voor de meesten onder ons is het onmogelijk om zich enkel met de fiets te verplaatsen, dus doen we ook een beroep op andere vervoerswijzen: de trein, bus, step, te voet, taxi, auto, autodelen, enz. Of het nu is om naar het werk te gaan, boodschappen te doen of op vakantie te gaan.

Uit een BEMOB-enquête in 2021 blijkt dat het aandeel multimodaliteit in het woon-werkverkeer 11% bedraagt. Het zijn vooral pendelaars die het openbaar vervoer als belangrijkste vervoerswijze gebruiken en kiezen voor multimodaliteit op hun woon-werktraject (58% tegenover 2% van de pendelaars die met de auto gaan) (bron: Nationale Arbeidsraad).

De voordelen van multimodaliteit

  • Reistijden verkorten
  • Routes optimaliseren door de meest geschikte vervoerswijzen te combineren
  • Vermindering van CO2-uitstoot en verbetering van de luchtkwaliteit
  • Een voordeligere en flexibelere transportoplossing